Ariane 5 uspješno iznijela satelite Azerspace-1 i Amazonas-3


Raketa Ariane 5 s dva telekomunikacijska satelita, Azerspace-1 i Amazonas-3, startala je danas s evropskog kosmodroma Kourou u Francuskoj Gvajani. Nakon 28 minuta od lansiranja na visini od 1050 km, od rakete je odvojen satelit Amazonas-3, a nakon 36 minuta na visini od 2500 km i Azerspace-1.
Sada sateliti putuju samostalno do svojih ciljnih orbita, prvi do pozicije 61 stepen zapadno a drugi do pozicije 46 st. istočno.
Azerspace-1 (prvi azerbejdžanski satelit) je izgrađen od strane američke tvrtke Orbital Sciences Corporation na bazi platforme GEO Star-2. Satelit posjeduje 12 Ku-band i 24 C-band transpondera, a osiguravat će komunikacijske usluge u Azerbejdžanu, Centralnoj Aziji, Evropi i Africi sa orbitalne pozicije 46 stepeni istočno. S komercijalnim radom trebao bi početi u martu 2013.
Satelit Amazonas-3, španskog operatera Hispasat, radit će na orbitalnoj poziciji 61º W, odakle će pružati televizijske i telefonske usluge u Južnoj Americi, posebno u Brazilu, Evropi i Sjevernoj Africi. Posjeduje 33 Ku, 19 C i 9 Ka transpondera. Izgradila ga je tvrtka Space System Loral.Satelit će omogućiti učenje na daljinu i telemedicinu, kao i pružanje internet usluga u udaljenim područjima gdje stanovništvo nema pristup internetu.
Planirani vijek oba satelita je oko 15 godina.




Share this video :

Objavi komentar

Hvala sto ste komentirali nas blog posjetite nas opet

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. satelit-antena - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger